Top 10 filme de văzut de Halloween

Acum că Halloween-ul este atât de aproape și multă lume îl așteaptă cu nerăbdare, cred că a venit momentul să ne intrăm în spiritul „sărbătorii”, iar ce ajutor mai bun să avem decât niște filme de calitate? Ca să țin pasul cu moda, m-am informat și eu cât de cât despre această seară de 31 octombrie pe care o folosim noi, românii, ca un pretext să ne distrăm, deci am să încep printr-o scurtă descriere. Este o sărbătoare cu origine celtică care pornește de la credința acestora că în data în care are loc, granița dintre lumea noastră și cea nevăzută poate fi trecută de spirite bune și rele. Se crede că ideea de a purta costume infricosătoare a pornit de la dorința oamenilor de a speria și îndepărta spiritele rele. Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat care reprezintă Lanterna lui Jack, aceasta fiind legenda de la care a pornit totul. Ea vorbește despre un om care după ce l-a păcălit pe diavol și s-a asigurat că acesta nu se va răzbuna, a murit fără să fie acceptat nici în iad nici în rai, deci a ajuns să bântuie lumea cu un felinar făcut dintr-o gulie scobită în care ținea un tăciune, pentru a-i lumina calea. Aici își are originile și tradiția „ne dați ori nu ne dați” (Trick or Treat), obicei practicat de copii. Aceștia merg din ușă în ușă cerând diferite bunătăți, iar dacă sunt refuzați îi fac o farsă proprietarului casei. Chiar dacă nu este o sărbătoare specific românească, mi se pare interesant ca românii să serbeze Halloween-ul, fiind un eveniment cu o poveste interesantă în spate, care poate să nască alte povești și emoții frumoase. Fără alte introduceri, vă prezint 10 dintre filmele care consider că trebuie văzute de toată lumea, mai ales în această perioadă a anului.

rsz_halloween-hero-1-h


  • 10. Scream (1996)

Țipătul este elementul esențial al oricărei sperieturi serioase, deci cred că vă puteți imagina că un film numit după acest element își face treaba ca la carte. Fiind regizat de Wes Craven, acesta spune povestea unui orășel vânat de un criminal în serie care merge după adolescenți. Scream duce regulile după care sunt făcute filmele de groază la un alt nivel, elevând tot ce au construit în trecut clasicii și aducând un nou personaj în lista destul de scurtă de antagoniști horror memorabili. Pentru orice persoană care caută un film horror care să garanteze multe țipete, acesta este alegerea potrivită.

rsz_scream


  • 9. Monsters, Inc. (2001)

Dacă monștri nu sunt de fapt la fel de răi precum îi portretizează majoritatea filmelor? Poate că ei sunt de fapt buni, dar trăiesc după un alt set de reguli. Poate că și ei pot să fie sensibilizati și să iubească, la fel ca și noi oamenii. Poate că pot să iubească chiar și un om, care ajunge din greșeală în lumea lor. Filmele Pixar au reușit deja din primele lor producții să facă unele probleme mai mult sau mai puțin serioase să pară nesemnificative în ochii copiilor. Și chiar dacă Monsters, Inc. nu se ridică chiar până la nivelul peliculelor animate ca și Toy Story sau Inside Out, este printre cele mai aclamate filme ale acestui gen. Povestea originală și simpatică, personajele încântătoare și colorate, și lumea ciudată, dar frumoasă construite în aceasta producție te vor face să te atașezi imediat de universul monștrilor. Pentru orice persoană care caută o seară de Halloween puțin mai lejeră, acesta este alegerea potrivită.

rsz_monsters_002


  • 8. The Cabinet of Dr. Caligari (1920)

Oamenii încearcă mereu să concretizeze lucrurile. De aici au pornit majoritatea științelor, și mi se pare normal să avem astfel de nevoi. Așa s-a ajuns la concluzia că toate lucrurile au un început. Dacă la origini stă oul sau găina, încă nu se știe, dar acest film ne spune că este oul cel care a pornit totul. Mă refer la faptul că The Cabinet of Dr. Caligari este găina, fiind cunoscut ca primul film de groază din istorie, iar prin ou mă refeream la ideea care l-a pornit: povestea fictivă, suprarealistă a unui doctor nebun, care a fost alterată sever în urma cenzurilor, deci aproape că nu mai are niciun sens în varianta sa actuală. Acest film a revoluționat cinematograful, aducând noi tehnici de luminare și filmare, folosind noi idei pentru decoruri, și introducând stilul expresionist în această artă. Pentru orice persoană care vrea să vadă de unde a pornit ideea de horror, acesta este alegerea potrivită.

rsz_caligari-3


  • 7. Cannibal Holocaust (1980)

Am să încep discuția despre acest film printr-o sugestie: nu mâncați aripioare de pui cu sos de barbecue în timp ce îl vizionați. De fapt nu mâncați nimic pe durata sa, veți regreta asta. În orice caz, consider că titlul de Cannibal Holocaust este unul dintre cele mai bine alese din istorie. Îți spune tot ce trebuie să știi despre film, aproape că nici nu mai este nevoie de un trailer sau o recenzie la așa ceva. Acesta ocupă un loc important în creierul meu. Se află în partea cu amintiri pe care încerc să le îngrop, dar nu reușesc, pentru că m-au marcat prea tare. Este una dintre cele mai dure și sângeroase pelicule din istorie. A avut niște scene cu omoruri atât de realistice, încât regizorul a fost arestat, autoritățile crezând că actorii au fost uciși cu adevărat pe platourile de filmări. Și dacă asta nu spune destule despre film, nu știu ce altceva ar fi de ajuns. Îl recomand persoanelor care sunt în căutarea unui film extrem, care este prea horror pentru a fi numit doar horror.

rsz_960__cannibal_holocaust_blu-ray_6o


  • 6. Ghostbusters (1984)

Pe cine vei suna dacă vei vedea o fantomă? Pe Ghostbusters! Acesta este un film care îți arată ce înseamnă cu adevărat arta care nu îmbătrânește niciodată. După peste 30 de ani de când a fost lansat, încă am impresia că e ceva proaspăt și nou. După peste 30 de ani de când a fost lansat, încă mi s-a părut foarte amuzant și reușit. Este o creație rezultată din adunarea a multe minți inventive care par să aibă o imaginație pregătită să spargă convențiile. Este un superb univers alternativ în care aș vrea să trăiesc, unde fantomele sunt ceva la ordinea zilei. Ghostbusters este sărbătoarea de Halloween, reimaginată ca ceva revigorant. Asemănările sunt peste tot dacă stai să te gândești puțin, și cred că anul acesta nu vei avea nevoie de un costum pe data de 31 octombrie, ci vei avea nevoie doar de un telefon ca să îi suni pe Ghostbusters. Îl recomand persoanelor care sunt în căutarea unui film amuzant și distractiv.

rsz_gb_article_story_large

Vezi pagina următoare…

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.

Citește și Mai multe de acelasi autor

Postează un comentariu

Fii primul care comentează!

avatar
wpDiscuz