The Maze Runner vs. The Maze Runner 2: Care este mai bun?

Deși abia a fost lansat în cinematografe, The Maze Runner 2 (Scorch Trials) a provocat deja neînțelegeri între audiență și critici și a lăsat fanii în așteptarea celei de-a treia părți. Acesta a fost printre cele mai așteptate filme din 2015 pe listele multor cinefili, poate totul datorându-se finalului deschis lăsat de prima parte a francizei, dar s-a ridicat acesta la nivelul așteptărilor?

rsz_2014_the_maze_runner-wide-this-first-look-at-maze-runner-the-scorch-trials-promises-an-even-more-threatening-world-jpeg-301690

Runda 1: Povestea

Eu nu ratez niciodată un film distopic la cinema, pentru că ador acest subgen, și am observat că nu sunt singurul în această situație, după lansarea peliculei Mad Max: Fury Road. Iar chiar dacă acesta reprezintă doar o ramură a genului SF, care oricum nu este foarte practicat, găzduieste deja niște clișee pe care le-am observat mai mult în Scorch Trials. „Scorch”-ul însuși este doar un deșert neinteresant, care nu aduce nimic nou genului post-apocaliptic. Problemă nu este că deșertul nu este interesant sau original, pentru că nici cel din Mad Max: Fury Road nu aduce prea multă culoare în poveste, ci că acesta ar trebui să fie un personaj, după cum ne face titlul să credem. Prima parte a acestei serii, în schimb, ne aduce labirintul, care nu doar că este foarte misterios, dar devine punctul de interes al peliculei. Infecții, creaturile care seamănă cu niște zombi din acest film, nu sunt deloc înspăimântători, datorită faptului că sunt uciși mult prea ușor și arată ca o combinație între vampirii din I Am Legend și monștrii din The Last of Us. În comparație cu păianjenii uriași din The Maze Runner, care au reușit să dea impresia că sunt invincibili și să aibă un aspect fizic mult mai înfricoșător, aceștia sunt un mare eșec. WCKD, corporația în jurul căreia se învârte totul, este la fel ca orice altă corporație malefică din orice film (vezi Total Recall). La început, te face să crezi că e bună, după care îți dai seama că nu este așa; nimic nou în asta. Haosul și încercarea de a descoperi noi indicii și a le pune cap la cap pentru a rezolva un mister din prima parte a francizei dispar complet în Scorch Trials, rămânând doar acțiune cu niște mici elemente de horror. Aris, noul personaj al acestui film, este cel care m-a convins că povestea din The Maze Runner este cea superioară din acest joc, pentru că este introdus ca un caracter important, dar nu face absolut nimic după primele sale scene.

Verdict: Deși nici Scorch Trials nu m-a plictisit, trebuie să acord acest punct primei părți, pentru că este cea mai originală și plină de emoție dintre cele două.
„The Maze Runner” 1 – 0 „The Scorch Trials”

rsz_maze-runner

Runda 2: Imaginea

Personal, țin mult la efectele vizuale și cinematografia unui film SF. Nu sunt chiar cele mai importante puncte pe care trebuie sa le lovească, dar mai ales fiind adaptarea unei cărți, felul în care vedem povestea este aproape la același nivel cu povestea însăși. The Maze Runner stă bine din acest punct de vedere, dar cam totul se petrece în același loc, lucru care a dus la inconsistența efectelor generate de computer – și acesta este un lucru bun. Totuși, The Maze Runner 2 este cel care a folosit mai bine luminile și culorile pe care le-a avut la dispoziție. Mi-au plăcut în special scenele din laboratorul acelei corporații malefice din centrul poveștii, unde lumina era de un albastru deranjant, creând o atmosfera tensionată. De asemenea, mi s-a părut foarte interesantă și îndrăzneață ideea de a folosi lanternele ca principalele surse de lumină în majoritatea scenelor. Așa s-a construit nesiguranța, mai ales când nu reușeai sa îi vezi bine pe infecții care urmăreau personajele principale. Prima parte a filmului a avut loc, în mare parte, în Poieniță, deci verdele a predominat, lucru care a tras în jos ideea de haos și distopie.

Verdict: Deși ambele filme au avut un aspect vizual memorabil, trebuie să ii dau acest punct celei de-a doua părți, pentru diversitatea efectelor vizuale și folosirea mai bună a culorilor.
„The Maze Runner” 1 – 1 „The Scorch Trials”

rsz_the-maze-runner-2014-014

Runda 3: Filmul per total

Nu am vrut să vă plictisesc cu sunetul și nu am putut alege actoria pentru a treia rundă, ținând cont că actorii sunt aceiași, deci am rămas la „Filmul per total”: niciunul dintre aceste două filme nu este pe lista mea cu filme de revăzut, dar nici pe lista cu filme proaste. Scorch Trials a adus o continuare unei pelicule care părea că nu poate să aibă nicio continuare și a reușit să scoată niște scene de acțiune tari din toată treaba aceasta. The Maze Runner, pe de altă parte, a adus una dintre poveștile mele preferate din acest gen, chiar dacă unii ar putea să spună că s-a inspirat din Cube, filmul canadian din 1997.

Verdict: Dintre cele două, The Maze Runner este cel care a adus ceva de valoare genului SF și a reușit să transmită mister, suspans și chiar o senzație de claustrofobie, pe când The Maze Runner 2 nu are foarte multe lucruri pe care prima parte nu le-a avut.
„The Maze Runner” 2 – 1 „The Scorch Trials”

rsz_scorchtrials-2-gallery-image

Câștigătorul de astăzi este The Maze Runner!
Ești de acord cu acest rezultat? Spune-ne părerea ta în secțiunea comentarii.

rsz_the_maze_runner-wide

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.

Citește și Mai multe de acelasi autor

Postează un comentariu

1 Comentariu în "The Maze Runner vs. The Maze Runner 2: Care este mai bun?"

avatar
Avramescu Alexandru Virgil
Editor
Nu sunt de acord deloc cu tine. The scorch trials e cu mult peste peste prima parte The maze runner. În primul rând ca poveste. Ideea primului a fost buna, în poiană și în labirintul care se tot schimba. Dar ca idee, pentru că la un moment dat devine plictisitor. Al doilea în schimb… O cu totul altă poveste. Străbat Arșița. Acțiune cât cuprinde. Efectiv nu ai timp să te plictisești. O mulțime de twisturi față de primul și începe să-ți fie mai clar ce e cu organizația RĂU (WCKD). Eu unul abia aștept Death cure. Și toți prietenii mei… Citeste mai mult »
wpDiscuz