Mune: Gardianul Lunii – o aventură 3D pentru toata familia

Gore Verbinski, marele regizor responsabil pentru câteva dintre cele mai iubite pelicule din ultimii ani, ca Piratii din Caraibe sau Rango, a spus odată: „Animaţia nu este un gen, este o tehnică” şi sunt complet de acord cu el. O animaţie este exact ca orice alt film, dar îi dă regizorului mai multă libertate în a-şi atinge viziunea, datorită faptului că orice poate fi imaginat, poate fi şi desenat. Prin urmare, consider că invenţia animaţiei este unul dintre cele mai importante evenimente din universul cinematografic. Animaţia nu are limite.

Mune: Gardianul Lunii

Alexandre Heboyan si Benoît Philippon, cineaştii care au realizat acest film, par să înţeleagă ce am spus mai sus şi cred că şi-au folosit libertatea în totalitate. Mune: Gardianul Lunii este animat superb; este plin de culori vii şi texturi care arată ca nişte figurine reale. Lumea fantastică aduce peisaje, creaturi şi personaje care vă vor aminti de filmul Avatar. Acesta este unul dintre cele mai apetisante vizual filme văzute de mine vreodată, dar 3D-ul distruge foarte mult din calitatea acestuia. Nu doar că este inutil, pentru că un film atât de frumos are dimensiune şi fără aşa ceva, dar distrage atenţia de la unele scene pentru că, de multe ori, separaţia între ce e în faţă şi ce e în spate face ca imaginea să fie neclară. La un moment dat, mi-am dat jos ochelarii 3D pentru că mă dureau ochii şi mi-am dat seama că filmul arată foarte bine şi fără ei. Am continuat să îl vizionez aşa, deci, în caz că alegi să mergi la cinema pentru el, poţi încerca această metodă.

Mune: Gardianul Lunii

O altă problemă a sa este povestea. Dacă ar fi să o compar cu alt film, probabil că prima alegere ar fi Kung-fu Panda. Un băiat oarecare ajunge să primească, din greşeală, o funcţie foarte importantă. La început are probleme, dar începe să înveţe să se descurce, din nevoie. Desigur, fiind un film animat care încearcă sa copieze obiceiurile Disney, are un final fericit. Totuşi, povestea filmului Kung-fu Panda nu este rea, deci de ce este rea aici? În primul rând, pentru că a mai fost spusă înainte de zeci de ori de filme animate care vin din partea studiourilor prestigioase. În al doilea rând, din cauza neatenţiei la detalii. Personajul negativ al acestui film vrea sa fure soarele, dar nu ni se explică niciodată de ce. El apelează la un alt personaj, care este gelos pentru că Mune a devenit gardian al lunii în locul său. Acest personaj acceptă şi îl ajută, ca pe la jumătatea filmului să părăsească povestea fără niciun motiv aparent. Nu vreau să dau spoilere, deci nu am să enumăr toate greşelile de genul, dar, în opinia mea, aşa ceva este de neiertat din partea unui film. Există, totuşi, o parte bună în tot acest rău. Cu toate clişeele şi greşelile sale, povestea are un sentiment Disney-esc. Deşi e un film foarte micuţ, făcut cu un buget minuscul, mereu pare profesional, mare, o parte din acest merit datorându-se poveştii.

Mune: Gardianul Lunii

Diferenţele dintre zi şi noapte sunt un punct important în această creaţie, chiar dacă apar doar în primul şi în ultimul act, iar acestea sunt evidenţiate cu o dexteritate superbă din punct de vedere vizual şi tonal. Ziua, totul este portocaliu şi deşertic. Anumite elemente, ca templul gardianului soarelui, mi-au amintit de Grecia Antică. Noaptea, în schimb, este cea care are o atmosferă comparabilă cu planeta Pandora din Avatar. Aici, totul este de un albastru întunecat, este plin de plante frumoase şi interesante şi creaturi ciudate şi originale. Este, pur şi simplu, de neuitat.

Mune: Gardianul Lunii

Coloană sonoră, la fel ca intriga, aduce note epice, completând imaginea frumoasă şi editarea minuţioasă într-o manieră excelentă. Decât să încerc să explic cât este de bună, cred ca e mai bine sa te uiţi la trailerul de mai jos, unde vei putea savura şi aspectul vizual minunat:

Deci cred că Mune: Gardianul Lunii este un film care nu trebuie ratat, chiar dacă povestea sa lasă de dorit. Este o experienţă unică, pentru cinefilii de toate vârstele, datorită esteticii şi stilului aproape extravagante, care strălucesc alături de o coloană sonoră delicată.

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.

Citește și Mai multe de acelasi autor

Postează un comentariu

Fii primul care comentează!

avatar
wpDiscuz